Trénink nejen individuálního mushingu | Mushmaster
top of page

MySASY - česká aplikace, která mění přístup k tréninku

Updated: Jan 30

Úvod


Zrychlená doba často přímo ovlivňuje i sportovní trénink. Zejména amatérští sportovci jsou pod velkým tlakem, kdy musí skloubit dohromady práci, rodinu, sportovní trénink, regeneraci a kompenzaci. Plánování běžného dne tak občas může znamenat počítání minut. Taková doba nás vystavuje tlaku a stresu, který naši předci neznali, a proto bychom se s nadmírou vjemů a stresů měli naučit pracovat.

Aplikace MySASY nám v tréninku pomůže neztrácet čas! Výsledky jsou použitelné napříč všemi sporty - od běhu přes cyklistiku až po týmové a bojové sporty.

Obsah:



Jak MySASY funguje?


Systém monitoruje klidovou srdeční frekvenci s přesností na 0,001 s a pomocí spektrální analýzy (SA) hodnotí její variabilitu (heart rate variability - HRV).

Měří stav autonomního nervového systému (dále jen ANS), který funguje nezávisle na naši vůli a rozhoduje o všech aktivačních a regeneračních dějích v organismu. "Pfuuu" níže přeložím do češtiny...

výsledky měření mySASY
Superkompenzační křivka a vývoj profilu


Teď česky. Aplikace mySASY Vám po změření dokáže říct jestli je vhodná doba pro náročný trénink nebo byste měli zvolnit. Není to žádné věštění z kávové sedliny, ale detailní zpráva o stavu Vašeho autonomního nervového systému, který Vaše mysl neošálí a Vaše vůle jen stěží změní, ačkoliv určitá šance na zvrácení hodnot tu je, ale o tom níže.


Používáte mySASY?

  • 0%ano

  • 0%ne


Jak mi to pomůže v tréninku?


MySASY nám každé ráno po změření oznámí, jak je na tom náš ANS (autonomní nervový systém). Tato informace je sama o sobě, bez elementární znalosti tohoto systému, jen stěží využitelná, ale pokud se naučíte naměřené hodnoty interpretovat, tak získáte mocnou zbraň. V případě, že nejste příliš zběhlí v interpretaci výsledků, lze využít i základních pokynů aplikace, která Vás bude informovat o Vašem aktuálním stavu a jak s tím naložit v následujícím tréninku.


Po změření víte, jak Vaše tělo zareagovalo na předchozí trénink, jak reaguje na celou tréninkovou fázi a jak okolní faktory ovlivňují připravenost Vašeho organismu na další tréninky. To, jestli ranní výsledek ovlivnil předchozí trénink nebo vyhrocená výměna názorů se šéfem, Vám ale Appka neřekne :-/ . Je tedy na Vás, abyste objektivně hodnotili a uchopili výsledek správně.

Dokáže Vám však zobrazit, kdy trénujete moc tvrdě, kdy naopak moc málo, kdy máte kapacitu na to zařadit intenzivní trénink, a kdy byste v dalším tréninku měli spíše ubrat.



Dobrý sluha, špatný pán


Interpretace výsledků není tak snadná, jak by se mohlo zdát. Jako u každého měření i zde záleží na pozorovateli, který měření provádí. Co od daného měření očekáváte? Co jste měli na daný den v plánu za trénink? Jaké jsou subjektivní pocity? To vše může ovlivnit to, jak si daný výsledek vyložíte. V případě dlouhodobé nižší kompenzační kapacity dochází k lehké frustraci a lidé mají tendence hledat důvody a vyvozovat závěry, které mohou být na míle vzdálené skutečnosti. Proto je důležité k měření přistupovat hlavně jako ke zpětné vazbě a nikoliv jako k berné minci.

Plánovaný trénink by nemělo měření úplně vyřadit, ale pouze upravit délku nebo intenzitu. Nesnažte se na základě jednoho výsledku měnit celý plán. Stejně jako jeden nevydařený trénink celý proces nezničí, tak i špatný naměřený výsledek nic neznamená.



Stres tvoří další stres


Když výsledky dlouhodobě nevychází dle vašich představ je běžné, že upadnete do stresu. Co se mnou je? Co se děje? Otázky střídají obavy a to nám neprospívá. Naopak, tyto obavy mohou výrazně zvýšit pravděpodobnost, že následující měření opět nedopadne nejlépe. V tu chvíli je dobré mySASY na pár dnů odložit a fungovat dle plánu a aktuálního pocitu.

V případě, že vám měření interpretuje trenér, nabízí mySASY funkci vypnutí výsledků. Takže můžete dál měřit, ale naměřené hodnoty se Vám nezobrazí a uvidí je pouze trenér. Žádné číslo, žádný stres 😉

Bolí mě svaly, ale mám skvělé hodnoty / Mám špatné hodnoty, ale cítím se skvěle


Obě situace Vás na 100% potkají.

Situace 1: Otevřete oči, změříte se a BUM! zelené číslo jako vyšité, ale vy přes bolest svalů z předchozího tréninku vstáváte z postele jako poraněné zvíře. V tu chvíli si vzpomeňte na to, že mySASY měří stav autonomního nervového systému a neřeší stav Vašich svalů a měkkých tkání. Vezměte rozum do hrsti, nenechte se zlákat dalším těžkým tréninkem a věnujte potřebnou péči bolavým svalům.


Situace 2: Otevřete oči, změříte se a opět rána. Tentokrát je číslo nízké a rudé jako khmér, ale vy se cítíte plní síly a nezničitelní. Opět nevěste hlavu a nenechte se ovládnout panikou. Je tento pád nenadálý a předchozí hodnoty byly vyrovnané? Tak není co řešit. Pokračujte v tréninku a počkejte na další rána :-). V případě, že se hodnoty opakují i další dny je na čase zbystřit.


 

Co k tomu potřebuji?


Jak začít s měřením?

  1. Instalace aplikace MySASY (IOS , Android )

  2. Aktivace programu Free, Basic nebo Sport

  3. Spárování aplikace s hrudním pásem HRM

  4. Měření, dle instrukcí aplikace


Jak vypadá samotné měření?


Aplikace funguje tak, že se každé ráno změříte a ona Vám na základě naměřených hodnot po několika dnech stanoví mySASY profil. Měření vypadá tak, že ihned po probuzení, ideálně ještě v posteli, nasadíte hrudní pás a zapnete měření. Aplikace Vás po chvíli vyzve ke změně polohy, a to z leže do stoje a poté zase zpět do lehu. Tento manévr je důležitý kvůli stimulaci srdce. Celé měření nezabere více jak 5 minut. Následně appka vyplivne výsledek a hurá do práce nebo rovnou na trénink.


Co je to mySASY profil


Jde o Váš profil, který Vám vyjde na základě funkce Vašeho autonomního nervového systému. Profil se stanoví po sedmi prvních měřeních a během jeho stanovování je lepší nijak výrazně neměnit svůj běžný denní režim. Profil je dobré sestavovat ve dny, kdy nejste nemocní a u žen mimo periodu. Nemoc, menstruace, alkoholový dýchánek, probdělá noc, enormní stresová zátěž a předchozí velmi náročný trénink mají na výsledek často výrazný vliv. Proto se podobných situací zdržte, nebo zahajte měření, které má vykreslit Váš profil ve dny, kdy podobné situace nehrozí. mySASY profily jsou celkem čtyři - HROZBA, KLASIK, TALENT a DRŽÁK.

Každý z těchto profilů má svá specifika, ale ve zkratce: HROZBA: Váš ANS nereaguje pružně na předchozí zatížení a obvykle mu trvá déle, než zregeneruje. Hrozby potřebují obvykle více odpočinku a tréninky dávkovat opravdu s citem. Do hrozby často padají jedinci s větší nadváhou, v hormonální medikaci atp.


KLASIK: Může makat, ale musí odpočívat. Klasiků je většina a je důležité, aby svůj trénink řídili s ohledem na odpočinek


TALENT: Nesmrtelní sportovci. Odpočívají volným tréninkem a přerušení tréninku u nich často znamená úpadek naměřených hodnot. Obvykle velmi aktivní jedinci, co si kontrolují stravu a mají srovnané priority a pevný řád.


DRŽÁK: Sportovci, kteří snesou mnoho zátěže, ale zároveň musí citlivě pracovat s intenzitou jednotlivých tréninků. Aby toho nebylo málo, tak se všechny profily mohou současně překrývat, takže lze narazit na 50% talenta a 50% klasika. Profily se také napříč rokem mění na základě toho, jak postupuje tréninková sezona a jednotlivé její fáze. Proto se doporučuje při zahájení každé tréninkové fáze znovu stanovit profil.







186 views0 comments
Příspěvek: Blog2 Post
bottom of page