Trénink nejen individuálního mushingu | Mushmaster
top of page

Základní kondice u psa - vysoký výkon musí stát na pevných základech

Updated: Mar 14, 2022

Úvod

U psů, stejně jako u lidí, je nutné budovat absolutní základ pro pozdější tréninkové nástavby v podobě síly, rychlosti nebo vytrvalosti. Tento základ nazvěme příznačně „základní kondice“ nebo také „obecná vytrvalost/kondice“.


Každý aktivní sportovec už ví, o čem se asi budeme bavit. Ano! Jsou to třeba ty dlouhé zimní objemové běhy, které Vám budují základní kondici. Mnoho sprinterů je nesnáší a bere je jako nutné zlo a maratonci si je dávají k snídani. Proč tento trénink aplikovat u psa? Jaký mají význam pro jeho kondici? Na vše si v tomto článku odpovíme.



Srdce a plíce

V poměru k velikosti a hmotnosti psa jsou jeho srdce a plíce daleko větší než ty naše. Srdce psa tvoří 0,7 - 0,9 % hmotnosti psa, zatímco to lidské pouhých 0,3 % celkové hmotnosti. Nicméně funkce plní stejné a pro stabilní kvalitní výkon je třeba poctivá průprava. Proces okysličení krve a její transport napříč tělem je vzhledem ke stavbě těla a primárnímu určení psa velmi efektivní. Není proto divu, že u plemen, jako jsou ohaři a chrti, může VO2max dosahovat až čtyřnásobku špičkového maratonce. Z toho vyplývá, že zátěž pro efektivní rozvoj kondice psa se bude pohybovat v jiné dimenzi, než je ten náš loudavý zimní výběh.




Smysl tréninku kondice, co se v těle psa děje

Základní kondice slouží jako základová deska pro pozdější tréninky. Lze si ji také představit jako nosný pilíř výškové budovy. Čím větší a pevnější základ bude, tím větší následnou zátěž tělo unese. Proto je tato fáze tréninku alfou a omegou všech pozdějších tréninků. Úsilí vložené do těchto tréninků má své prokazatelné benefity v pozdější fázi. Bez ohledu na to, jestli je Váš pes musherský tahoun, agiliťák nebo weight puller, je nutnost budování základní kondice u všech stejná. Specializace se staví až na základní kondici v pozdějších speciálních trénincích.



Leyla POI, Foto: Kristýna Bečvářová

Váš pes tréninkem základní kondice buduje a rozšiřuje aerobní zónu. Svaly si zvykají na mírnou kumulaci kyseliny mléčné. Pomalá svalová vlákna se procvičují a učí se efektivně hospodařit s kyslíkem a energií. Srdce a oběhový systém zlepšuje své schopnosti přivádět kyslík do pracujících svalů. Při této zátěži je zdrojem energie téměř výhradně tuk, který je zároveň nejefektivnějším palivem.



Pokud má Váš pes nadváhu, tak místo hledání „light“ verze krmiva byste určitě měli zařadit více pohybu právě v této zátěži, protože na rozdíl od člověka je zde efekt redukce váhy takřka okamžitý.


Nadváha je největší nepřítel

Nezapomeňte, že odchylka o 1,5 kg u psa s ideální váhou 25 kg je 6 % váhy navíc! V poměru k člověku je to, jako by 65 kilový běžec přibral 4 kg. Kdo aktivně běhá, tak ví, že i jedno kilo nahoře je na časech a kloubech hodně znát.

Nadváha z dlouhodobého hlediska výrazně zkracuje život psa a to nejen ten sportovní, ale i ten celkový. Klouby a vazy jsou přetěžovány a je otázkou času, kdy selžou. Neberte narážky na váhu Vašeho psa osobně. Buďte objektivní a přiznejte si, že je čas na změnu. Váš pes Vám to vrátí dalšími lety oddaného soužití a láskou.



Popis tréninku

Jezdíte se svým psem na volno u kola? Chodí s Vámi běhat? Chodí s Vámi plavat? Všechny tyto činnosti jsou nenásilnou formou tréninku základní kondice. Ideální období pro tyto tréninky je mimo závodní sezonu, ve které se trénink zaměřuje už na samotné specializace. Proto nenechávejte své parťáky doma a snažte se je brát co nejčastěji na Vaše výběhy nebo jízdy do přírody. V závodní sezoně se Vám toto úsilí několikanásobně vrátí. Obecnou vytrvalost samozřejmě trénujeme i v závodní sezoně, ale pouze omezeně a jen v delších obdobích mezi závody. Když bychom chtěli četnost těchto tréninků vyjádřit procentuálně ve vztahu k období, tak 80 % všech tréninků mimo závodní sezonu po dobu alespoň 1,5 - 2 měsíců bude tvořit právě trénink základní kondice. V době těsně před sezonou a v sezoně už to bude jen 60 %. Tyto hodnoty jsou opět individuální a každý jezdec nebo běžec má své zaběhnuté postupy.


Trénink základní kondice neměříme na kilometry, ale sledujeme dobu, po kterou je pes v nepřetržitém pohybu. Ideálně 20 - 50 minut, nikoliv však méně než 20 minut. Ani zkušení běžci neměří kilometry, protože dobře vědí, že záleží na přiměřeném srdečním tepu (70 - 80 % maximální tepové frekvence) a době, po kterou je této vyšší tepové frekvenci tělo vystaveno. (Pozn.: Maximální tepová frekvence a konkrétní tepová frekvence pro mírnou až střední zátěž je u psů neprobádanou krajinou a pevně věřím, že se již brzy objeví publikace, která tyto procesy popíše.)

Podtrženo a sečteno: Pokud s Vaším psem absolvujete pravidelně dlouhé procházky, při kterých má dostatek pohybu, chodí plavat nebo aktivně provozuje i jiné kynologické sporty, tak máte splněno.

Závěrem

Trénink základní kondice vlastně vůbec nemusíme nazývat tréninkem. Jde o aktivní život Vašeho psa. Dlouhé procházky a dostatek různorodého pohybu. Ačkoliv se to může zdát jako banalita a mnoho z Vás si ťuká na čelo, proč to vůbec nazýváme tréninkem, tak vězte, že mnoho psů zná jen svůj pelíšek v bytě nebo klec na zahradě. Ven se podívají pouze při venčení nebo na závodech. Základní kondice není jen cesta k lepším výkonům, ale také dlouhý a hlavně zdravý život pro Vašeho psa.



Zdroje:

www.physiology.org



204 views0 comments
Příspěvek: Blog2 Post
bottom of page