Trénink nejen individuálního mushingu | Mushmaster
top of page

Greyhound strojem na medaile

Updated: Jun 3, 2022

Proč se greyhound objevuje v rodokmenech evropských saňových psů a dalších podobných kříženců? Je to rozhodně proto, že greyhound je skutečným psím atletem! V následujících řádcích jsem se rozhodl vypsat v bodech zajímavosti o greyhoundech, které je odlišují od ostatních plemen.


Kde jsou peníze, tam je výzkum

Během posledních 20 let, Dr. Rossem Staadenem v Perthu, proháněl greyhoundy na vysokorychlostním běžeckém pásu za účelem měření spotřeby energie a kyslíku, srdeční frekvence a dalších fyziologických parametrů. Dalším výzkumníkem "greyů" je Dr. Robert Gillette z Alabamské univerzity v USA, který měřil krok po kroku pohybové vzorce a rozložení sil v běhu. Díky těmto pánům jsme získali dobrý přehled o tom, že chrti fungují jako velmi jemně a precizně vyladěný stroj na medaile.


Nebýt obrovské popularity chrtích dostihů, tak bychom tyto informace patrně nikdy nezjistili. Honba za špičkovými výkony tak dala zelenou mnoha studiím.



ESP x EH Šlupka, Foto Kateřina Vojáčková


Využití energie

O tomto tématu jsem se rozepsal ve článku Energie psího sportovce. Zásoby svalového glykogenu a schopnost využívat sacharidy jako přímý zdroj energie se u psů ukázali jako neefektivní. U greyhoundů poslední studie z roku 2018 ukazují, že je to následovně:

V prvních 7,5 sekundách, tedy pouze ve fázi prvotní akcelerace, metabolizuje chrt velké energetické kreatiny a zásoby glykogenu ve svalech bez potřeby kyslíku. Následně přejde na využívání tukových rezerv. Studie nezohledňuje zásobení organismu energií nad 1 minutu, takže pro potřeby mushingu nemusí být úplně relevantní.

Dá se předpokládat, že v případě opětovných rozjezdů a tahu do prudkého kopce pes omezeně sahá po sacharidech.


Akcelerace a rychlost

Greyhound dosáhne rychlosti až 70 km / h do 30 metrů po prvním odrazu. Další zvíře na planetě, které dokáže zrychlit rychleji na téže vzdálenosti, je už pouze gepard. Ten dosáhne rychlosti 109 km / h během 3-4 kroků od startu.

Svaly chrtů generují 75-80% své síly z anaerobních metabolických drah během prvních 30 sekund výkonu. Při běhu delším než 30 sekund přebírá zásobení energií tukový metabolismus, který v konečném součtu tvoří až 90% celkového zdroje.


Eurohound x ESP: Šlupka (Foto: Kateřina Vojáčková)


Srdce


RTG srdce Greyhounda
RTG srdce Greyhounda

Srdeční výkon (výtlak krve) se zvyšuje z přibližně 200 ml na kg tělesné hmotnosti za minutu v klidu na více než 1000 ml na kg při plném cvalu. Srdce greyhounda vypumpuje až 15 litrů krve během 30 sekund výkonu.

Hmotnost srdce greyhounda se pohybuje od 1,18 do 1,73% jeho tělesné hmotnosti nebo od 390 do 519 gramů pro 30 kg greyhounda, což je více než má elitní dostihový kůň, u nějž se jedná o 1,0 až 1,3% tělesné hmotnosti. Jiná plemena psů mají hmotnost srdce rovnou 0,77% jejich tělesné hmotnosti. Pro představu srdce člověka tvoří 0,5% jeho celkové hmotnosti.

Srdce Greyhounda (Foto www.greyhoundgang.org)

Průměrný lidský sportovec o hmotnosti 70 kg má srdce stejně velké jako 30 kg těžký chrt. Tomu však navíc srdce dodává krev téměř dvakrát rychleji. Při cvalu bije frekvencí 310-340 tepů / minutu, ve srovnání s lidmi 170-210 tepů / minutu.

Ve schopnosti okysličení organismu potažmo pracujících svalů je greyhound narozdíl od člověka mnohonásobně efektivnější. I proto greyhound zvládá okysličovat svaly i při kumulaci laktátu nad 8mmol/l, což je cca dvojnásobek lidského anaerobního prahu.


Krev a červené krvinky

Fany&Olly Foto: Šimon Cipro

Greyhound má nejvyšší objem krve ze všech známých zvířecích atletů. Krev tvoří 11,4% jeho celkové hotnosti, v porovnání s 10,5% u dostihových koní a 9,5% u lidských sprinterů a 7,2% u ostatních psů ze zájmových chovů. Chrt v kostní dřeni a slezině produkuje kolem 5 milionů červených krvinek za sekundu. Greyhound má cca 3 litry krve sestávající z asi 2 litrů červených krvinek. Hodně červených krvinek = hodně kyslíku pro pracující svaly. Takto enormní množství červených krvinek s unikátní schopností okysličovat tělo z něj dělá doslova stroj na medaile!






Závěrem


Pokud se zamyslíme nad férovostí závodů a porovnávání jednotlivých psů v mushingu mezi sebou, tak musíme jednoznačně dojít k závěru, že 30-ti kilový kříženec ESP, greyster a další vořeši s hardwarem greyhounda musí zákonitě dominovat nad ostatními plemeny v kategorii nad 25 kg. Proto dělení kategorií podle hmotnosti nikdy nepovede k tzv. "fair play".


Odkazy na použité zdroje:


Physiological parameter values in greyhounds before and after high-intensity exercise https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5918126/


Greyhound Athelete Facts


Grayhound Medical Idiosyncrasies




457 views0 comments
Příspěvek: Blog2 Post
bottom of page