Trénink nejen individuálního mushingu | Mushmaster
top of page

Manuál začátečníka canicrossaře a mushera individuála

Updated: Apr 4, 2022


Úvod


Popularita individuálních mushingových disciplín a velký příliv nových tváří do tohoto sportu vyvolává obavy, jak to bude s dodržováním pravidel sportu a závodního řádu. Pravidla by neměla být výsadou licencovaných závodníků, ale samozřejmostí všech organizátorů závodů a každého, kdo se postaví na start se svým psem.


K závodnímu řádu, který naleznete v odkazu na konci článku, jsme se rozhodl sepsat i mnoho užitečných rad nabytých lety zkušeností v roli závodníka, ale i pořadatele závodů. Nejde pouze o mé zkušenosti, popíši zde i sdílené know-how členů Musher klubu MK JCC.z.s.


Tento manuál cílí zejména na začínající a mírně pokročilé závodníky. Mnoho současných závodů se řídí jen částečně, nebo se neřídí vůbec, závodním řádem ČASS (České asociace sleddog sportů).

Uvědomme si, že nejen organizátoři závodů, ale především sami závodníci významně ovlivňují kvalitu daného závodu a svým způsobem se podílejí na rozvoji sportu jako takového. Proto by mělo být cílem nás všech vzdělávat se a zasadit se tak o rozvoj sportu správným směrem.


Obsah:





Chci závodit - jak vybrat závod?


Závodu se mnoho z nás účastní, jak v roli závodníka, tak v roli pozorovatele a tzv. „podrž psa“ tedy handlera. Povinnost chovat se v souladu s řádem a pravidly máme všichni a to po celou dobu závodu.


  1. Při výběru závodů pátrejte po referencích ostatních závodníků. Velmi často mají trefné připomínky.

  2. Bezpečí a zdraví Vašeho psa je to nejdůležitější. Závody v období léta se startem ve vysokých teplotách proto nedoporučujeme. Ani záruka dostatku vody na startu a v cíli nezabrání přehřátí psa. Zkušení organizátoři mají pro případ teplého počasí v záloze zkrácenou trať a další nástroje pro snížení rizika ohrožení zdraví psů.

  3. Mnoho závodů se netají skutečností, že jejich cílová skupina jsou právě začátečníci. Berte prosím v úvahu vysokou koncentraci nezkušených psů i psovodů a tím i zvýšené riziko komplikací. Může tím dojít k paradoxu, kdy závod určený pro začínající sportovce je pro ně ten nejmnéně vhodný.

  4. Oficiální závody organizované musher kluby nejsou jen pro ostřílené borce. Naopak jsou zde začátečníci vřele vítáni, a to bez ohledu na velikost psa. Obvykle se zde naučíte nejvíc už jen pouhým pozorováním ostatních sportovců.

  5. Vždy berte v úvahu schopnosti Vašeho psa. Délka tratě, teplota a profil tratě by neměli být ničím, na co nejste připraveni.



Příjezd na závod / přejímka / prohlídka tratě


Náš sport celkem často vyžaduje oběť v podobě Vašeho pohodlí. U závodů to platí dvojnásob. V propozicích je téměř vždy uvedena doba nutná pro přejímku / prezenci závodníků. Na závod proto vyrážíme tak, abychom stíhali přejímku včas. Výrazně si tím ušetříme takové komplikace, jako je dlouhá fronta 10 minut před koncem přejímky a obrovská skupina řvoucích a napadajících se psů v místě přejímky.

Z osobních zkušeností vřele doporučujeme jezdit i den předem a strávit noc v přilehlém

táboru/penzionu nebo pod stanem. Velmi to pomůže aklimatizaci Vás i Vašeho psa..


Na přejímku potřebujete pouze očkovací průkaz, u oficiálních závodů ještě vyplněný

„chiplist“.

Než vyrazíte na přejímku, tak psa nechte v autě nebo na stake-outu. Pokud to nelze tak ho svěřte do péče někomu, kdo na přejímku nepůjde. Pokud nemáte jinou možnost, než psa vzít, tak se senažte pobyt mezi ostatními psy co nejvíce zkrátit. Ušetříte ho zbytečného stresu v podobě fronty řvoucích psů, jejichž majitelé často nerespektují jejich pohodlí a potřeby. Psa bereme na přejímku pouze tehdy, když to pořadatel přímo požaduje nebo když se před závodem provádí veterinární prohlídka/přejímka psů.


  1. Kdo přijede včas, může si vybrat parkování blízko startu a ve stínu.

  2. Udělejte si dost času na případné procházení trasy a své psy mějte na trase vždy na vodítku! Někteří závodníci trasu před závodem projíždějí na kole se psem a není horší srážka než ta se psem na volno.

  3. Prohlédněte si značení trasy a identifikujte případně nebezpečné úseky.

  4. Seřiďte si svůj čas s časem startéra / organizátora. Tento čas je velitelský a Váš zaspaný start je Vaše chyba.

  5. Prohlédněte si místo startu i cíle a připravte si svůj start a finiš a následné činnosti v cíli závodu. Tím předejdete zmatkům a chybám.


Dbejte pokynů pořadatele a pomocníků na závodě


Každý pořadatel závodu vždy upřesní konkrétní pravidla pro svůj závod v propozicích. Ať jsou tato pravidla jakkoliv nesmyslná nebo v rozporu se závodním řádem, tak mají své opodstatnění. Vy, jakožto závodník, který se hlásí na závod, máte povinnost tato pravidla znát a hlavně se jimi řídit!


Příprava na start

  1. Častým způsobem startu bývá v posledních letech intervalová forma startu s časovým rozestupem. Vždy buďte se svým psem připraveni včas v místě startu s připevněným startovním číslem a čipem. (Včas znamená minimálně 5-10 minut před startem.)

  2. Vždy dbejte pokynů pořadatele na startu.

  3. Svého psa mějte pod kontrolou a držte ho nakrátko tak, aby nemohl zbytečně kontaktovat ostatní psy a naopak.

  4. Pokud lze čekat na start ve stínu, tak této možnosti využijte


Start


Když už stojíte v místě startu a čekáte na svůj startovní čas, tak doporučujeme následující:

  1. Psa si vždy držte nakrátko a mějte ho pod kontrolou. Když startujete na koloběžce nebo kole, je lepší mít jednoho pomocníka pro držení psa na startu.

  2. Věnujte se pouze sobě a svému psovi.

  3. Stále si udržujte přehled o dění před Vámi i za Vámi. Znalost soupeře a chování jeho psa Vám může pomoci při vyhodnocování situace na trati.

  4. Snažte se udržovat kontakt s organizátorem zodpovědným za startování závodníků.

  5. V případě hromadného startu si pečlivě vyberte, kam se postavíte. Buďte objektivní ke svým schopnostem a schopnostem svého psa. Ne každý má na to stát v první vlně hromadného startu.

  6. Na hromadném startu držte psa nakrátko tak dlouho, dokud je to nutné. Mít psa pod kontrolou dokud se hlouček psů a běžců neroztrháe zásadní.

  7. Když už vyběhnete, tak pamatujte, že závod se vyhrává v cíli, ne na startu!


Průběh závodu


Nyní je to už jen na Vás a Vašem psovi. Ovšem i v této situaci se hodí několik rad, které Vám mohou velmi pomoci:

  1. Sledujte nejen trať před sebou, ale také za sebou, abyste měli přehled o blížícím se rychlejším týmu.

  2. V případě, že Vás někdo předbíhá, je Vaší povinností tomuto týmu bezodkladně umožnit plynulé předběhnutí/předjetí, a to i za cenu, že sami budete muset zastavit a uvolnit trať. Doporučujeme zvýšit pozornost a hlídat si svého psa, abyste byli schopni reagovat na nastalou situaci.

  3. Když budete soupeře předbíhat Vy, tak vždy dbejte na to, aby Váš pes nijak nekontaktoval psa předbíhaného soupeře. Vždy při předbíhání upozorněte, že hodláte předbíhat. Ujistěte se, že o Vás soupeř a jeho pes vědí. Běžnou praxí a slušností je hlásit stranu, ze které hodláte soupeře předběhnout.

  4. Uklidněte své ambice a předbíhejte pouze v místech, kde je to bezpečné jak pro Vás a Vašeho psa, tak i pro soupeře a jeho psa.

  5. Ohleduplnost a sebereflexe jsou vždy na místě




Cíl a chování po doběhu


Všichni víme, jaká euforie, bolest, radost i zmatenost může nastat v cíli. Zde je několik rad, které je dobré mít na paměti:

  1. Nikdy, NIKDY a znovu NIKDY nevláčejte svého psa do cíle. Pokud již nemá dostatek sil, tak doběhněte souběžně volným tempem.

  2. Cíl již znáte a proto víte, kde je voda, kam odevzdáte čip.

  3. Nezdržujte se v místě doběhu déle, než je nezbytně nutné a uvolněte místo dalším závodníkům.

  4. Svého psa ihned odveďte nebo se postarejte o to, aby byl odveden do klidného místa. Zde se může v klidu vydýchat, uvolnit, napojit a vystrečovat.

  5. Jakmile bude o psa řádně postaráno, tj. bude uklidněný, vychozený, napojený a připravený k odpočinku, tak ho ihned dejte do auta nebo na místo, kde bude moci klidně a nerušeně odpočívat.

  6. Nevláčejte svého psa po doběhu s sebou v prostoru závodiště a dopřejte mu klid!

  7. Všechny úkony spojené s postaráním se o Vašeho psa by měli mít absolutní přednost před Vašimi osobními potřebami!


Čekání na vyhlášení výsledků a samotné vyhlášení výsledků


Možná to bude znít směšně, ale tato část závodu má svá nepsaná pravidla.

  1. Pokud si hodláte stěžovat na chování některého závodníka, tak teď je ta pravá chvíle. Vaše pozdější protesty na Facebooku už organizátor nemá povinnost řešit.

  2. Je Váš čas změřený špatně? Okamžitě oznamte tuto skutečnost organizátorovi. Nicméně platí pravidlo, že organizátor a jeho časomíra mají vždy pravdu a je pouze na nich, jak Vaši stížnost posoudí.

  3. Nechte svého psa odpočívat a zbytečně ho nevláčejte na vyhlášení, pokud nemáte pódiové umístění.

  4. Pokud i přesto trváte na fotce se svým psem ze stupňů vítězů, tak se snažte co nejvíce držet svého psa mimo dění a v klidu.


Závěr


Nestyďte se ptát zkušenějších a nebojte se rozporovat a diskutovat s nimi jejich tvrzení. Zkušenější závodníci mají již vybudované své vlastní rituály, které mohou být v rozporu s tímto stručným manuálem. To ovšem neznamená, že je manuál nebo závodníkův rituál špatně. Každý si musí najít svou cestu, jak se vypořádat se závodním dnem. Zdraví a pohodlí Vašeho psa by však mělo být na prvním místě.


Nezapomeňte odebírat tento blog ať Vám nic neunikne :-)


Důležité odkazy:

Řády a směrnice - ZDE

Česká asociace sleddog sportů - ZDE

Musher klub JCC, z.s. - ZDE





1,182 views0 comments
Příspěvek: Blog2 Post
bottom of page