Goji - kustovnice čínská
Goji patří mezi superpotraviny.
tradiční čínskou medicínou ( TCM ) je považována za "elixír mládí",
vitamínovou bombu, ovoce nesmrtelnosti, červený diamant, gojiberry, Lycium
chinese, wolfberry..... Ve starověké Číně sloužila Goji dokonce i jako
platidlo.
Tradičně se pěstuje v Číně, pěstitelé z provincie
Ningxia patří mezi nejkvalitnější producenty plodů Goji. Je to způsobeno
specifickým klimatem podhůří Himalájí a dostatkem kvalitní úrodné půdy..
Goji je pro svůj výjimečný obsah vitaminů, minerálů a dalších pro tělo
prospěšných látek právem označována za nejprospěšnější superpotravinu 21.
století.
Plody kustovnice čínské čerpají svou sílu z milion let staré
půdy v chráněných údolích v divokých oblastech vnitřního Mongolska a Tibetu, v
provincii Qinghai. Rostou podobně jako keře s vinnou révou až do výše 15 stop.
Lidská ruka se nesmí neposbíraných goji bobulí dotknout, jinak zoxidují a
zčernají. Bobule se setřesou na podložku a nechají uschnout ve stínu. V okolí
15 km se nevyskytují žádné pěstované plodiny, které by keře mohly ohrozit
potenciálními nákazami. Díky tomu jsou geneticky velmi silné a jejich plody
nemusí být sířeny. Plody mají červenou barvu, sušené bobule jsou přibližně
stejně velké jako rozinky. Goji chutná přibližně jako kombinace brusinky a třešně.
Obsažené látky:
mezi hlavní
účinné látky v plodech kustovnice náležejí polysacharidy a karotenoidy. Paleta
obsahových látek je poměrně široká, dále jsou přítomny flavonoidy, volné
aminokyseliny, vitamíny, mastné kyseliny, steroidy a různé další látky. Godži
je rovněž bohaté na minerální látky. Na rozdíl od většiny jiných lilkovitých
rostlin neobsahují v relevantním množství alkaloidy a ani glykosidy.
Ve 100g
sušeného godži je obsaženo celkem 391 kcal energie, 56 g cukrů, 7,4 g vlákniny,
11 g bílkovin a 3,6 g tuků
Polysacharidy
Z hlediska
účinků nejvýznamnější a nejvíce studované obsahové látky plodů kustovnice jsou
polysacharidy, označované zkratkou LBP (lycium barbarum polysacharides) a
glykopeptidy, označované jako LBGp. Tvoří asi 5 až 8 % hmotnosti suchého plodu.
Jsou to látky rozpustné ve vodě. Jedná se o komplexní směs, v níž převládají
silně větvené heteropolysacharidy, polypeptidy a proteoglykany. Asi 90 až 95%
této směsi molekul tvoří cukerné jednotky. Zastoupena je xylóza, glukóza,
arabinóza, galaktóza, manóza, rhamnóza a kyselina galakturonová. Podle
některých údajů převládá xylóza a glukóza, podle studie z roku 2010 převládá
arabinóza. Rovněž v nich bylo zjištěno celkem 18 aminokyselin. Některé z
polysacharidů a glykopeptidů byly izolovány v čisté podobě pomocí chromatografických
metod.
Karotenoidy
Strukturní
vzorec zeaxantinu
v suchých
plodech godži je obsaženo 0,03 až 0,5 % karotenoidů (pro srovnání, v
čerstvé mrkvi je 0,06 až 0,3%). Tyto látky jsou zodpovědné za oranžovou až
červenou barvu plodů a jejich obsah stoupá s tím, jak plody dozrávají. V
extraktech z plodů kustovnice bylo zjištěno celkem 11 volných a 7 esterově
vázaných karotenoidů. Asi třetinu až polovinu množství těchto látek v dužnině
plodů představuje dipalmitát zeaxantinu (průměrně asi 114 mg/100g), dále je
přítomen palmitát ß-kryptoxanthinu (3,3 až 6,9 mg/100g), monopalmitát
zeaxantinu (1,1 až 6,3 mg/100g), volný zeaxantin (0,14 mg/100g), ß-karoten (2,4
mg/100g) aj. V semenech kustovnice představuje 83% karotenoidů zeaxantin,
dále je zastoupen ß-kryptoxanthin, ß-karoten, mutatoxanthin a malá množství
dalších, dosud neidentifikovaných karotenoidů.
Vitamíny
v plodech
kustovnice jsou obsaženy zejména vitamíny B2 (riboflavin), B1 (thiamin) a
vitamín C. Obsah vitamínu C se v suchých plodech pohybuje okolo 42 až 49 mg na
100 gramů a je srovnatelný s množstvím obsaženým v citrusových plodech. V
čerstvých plodech je obsaženo asi 30 mg vitamínu C na 100 g. Vitamín B1 je
obsažen v množství asi 0,35 mg na 100 gramů suché váhy, vitamín B2 0,46 mg.
Rovněž je přítomen vitamín E (tokoferol).
Minerální látky
Plody godži
jsou bohaté na minerální látky. Představují v rámci ovoce jeden z nejbohatších
zdrojů železa, zinku, manganu, mědi a chromu. Byl zjištěn průměrný obsah železa
v plodech importovaných z Číny (v mg/kg suchých plodů) 67 mg, zinku 110 mg,
manganu 6 mg, mědi 8,3 mg, chromu 0,4 mg. Množství obsažené ve 20 g suchého
godži představuje asi 25 % doporučené denní dávky zinku, 18 % mědi, 23 až 32 %
chromu a 7 až 17 % železa. V plodech godži bylo dále zjištěno celkem 21
stopových prvků, zejména selen a kobalt.
Další látky
Z dalších látek
jsou přítomny flavonoidy (myricetin, kvercetin, kempferol, rutin aj.), kumariny
(skopoletin, kyselina p-kumarová), různé mastné kyseliny, glycerogalaktolipidy,
derivát dopaminu lyciumid, deriváty fenolu a pyrrolu aj. Plody kustovnice cizí
obsahují 1 až 2,7% volných aminokyselin, mezi nimiž převládá prolin. Z
nebílkovinných aminokyselin je přítomen taurin, kyselina ?-aminobutyrová a
betain. Plody rovněž obsahují malá množství různých steroidů. Zajímavou
obsahovou látkou je L-monomenthyl sukcinát. Je to látka bez chuti s
fyziologicky ochlazujícím účinkem na organismus, obsažená také např. v mátě
peprné.
Účinky goji kustovnice čínské:
- zlepšuje činnost jater a ledvin
- silný antioxidant
- snižuje krevní tlak a zlepšuje krvetvorbu
- významně posiluje imunitu.
- posiluje zrak( šeroslepost ), zlepšuje ostrost vidění a uklidňuje podrázděné oči
- působí antibakteriálně
- snižuje riziko rakoviny (zejména na nádorech jater, prostaty a prsu)
- pomáhá při cukrovce
- pomáhá při bolestech kloubů
- zpomalují stárnutí
- chrání buňky před škodlivými vlivy prostředí
- působí jako prevence proti degeneraci nervové soustavy
- odbourává stres
- snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi (podporuje léčbu diabetu a cévního systému)
- působí proti bolestem hlavy
- zvlhčuje plíce, tím působí proti astmatu a alergiím
- udržuje svěží a pružnou pleť
Potvrzené účinky výzkumem:
Celkové působení
V letech 2008 až 2009 bylo v USA provedeno celkem 5
randomizovaných lékařských studií, které prokázaly celkové zlepšení
subjektivního stavu pacientů při podávání džusu s godži oproti kontrolní
skupině, která dostávala placebo. Pacientům byl podáván džus s obsahem godži
odpovídajícím 150 g čerstvých plodů po dobu 14 nebo 30 dnů. Účinek se týkal
subjektivního pocitu pohody, zlepšení neurologického a psychického stavu a
funkcí oběhové, svalové a trávicí soustavy, a to zcela bez vedlejších
účinků.
Antioxidační účinky
Ve vícero studiích in vivo i in vitro bylo prokázáno
antioxidační působení plodů kustovnice cizí. Hlavními účinnými látkami jsou v
tomto případě polysacharidy, flavonoidy a aminokyselina betain. Tyto látky se
podílejí na antioxidačním účinku svojí redukční kapacitou, tvorbou chelátů s
ionty kovů a vychytáváním volných radikálů. Bylo prokázáno ochranné působení na
oční rohovku před oxidativním poškozením při onemocněních jako je glaukom,
retinální ischémie a cukrovka. V případě plodů kustovnice čínské bylo studií
méně, hlavní antioxidační účinek se zde projevuje v ochraně jaterních buněk,
který je v souvislosti s obsahem flavonoidů.
Stimulace imunitního systému
Ve studiích in vitro bylo zaznamenáno komplexní stimulující
působení na imunitní systém, zahrnující podporu množení splenocytů (buněk
imunitního systému, tvořících se ve slezině) a T-lymfocytů (ve studiích
in-vitro i in-vivo na myších) a podporu vyzrávání dendritických buněk a
zlepšování jejich imunogenicity. Mají rovněž kladný význam pro expresi
některých genů, vedoucí k tvorbě molekul důležitých pro funkci imunitního
systému.
Protirakovinné působení
Plody kustovnice cizí mají při léčení rakoviny potenciál
zejména jako adjuvans, tedy rostředek zesilující imunitní reakci organismu na
určitý antigen. Ve studii na myších bylo prokázáno protirakovinné působení
určité frakce polysacharidů z plodů kustovnice cizí, a to konkrétně na sarkom
(nádor pojivové tkáně). Toto působení bylo spojeno se zvýšenou fagocytózou,
zvýšenou tvorbou lymfocytů ve slezině, aktivitou T-lymfocytů a expresí IL-2
mRNA genu. In vitro bylo prokázáno též působení vodního extraktu proti
nádorovým buňkám lidských jater (hepatocelulární karcinom), které se
projevovalo stimulací apoptózy a inhibicí množení (proliferace) těchto buněk.
Podkožně aplikované polysacharidy z kustovnice navíc při pokusech na myších
snižují úbytek bílých i červených krvinek při chemoterapii či ozařování nádorů.
Toxicita, vedlejší účinky a kontraindikace
Plody kustovnice jsou zcela nejedovaté, což je potvrzeno
dlouhou historií užívání i toxikologickými testy. Jejich požívání nemá vedlejší
účinky a není znám žádný případ předávkování či otravy. Nedoporučuje se užívání
při krvácivých onemocněních a hypoglykémii. Byly zaznamenány ojedinělé případy
interakce s léčivým přípravkem warfarinem, projevující se sníženou srážlivostí
krve. U alergiků se může objevit alergická reakce, projevující se zejména
kopřivkou a dalšími kožními projevy. Přichází v úvahu zejména u osob
alergických na tabák, rajčata, broskve nebo ořechy. V některých zdrojích se
nedoporučuje užívání kustovnice v průběhu těhotenství, a to kvůli stimulujícímu
účinku na dělohu. O bezpečnosti užívání v průběhu kojení nejsou dostupné žádné
informace. Určité riziko může pocházet ze záměny plodů s některými jinými,
toxickými druhy lilkovitých rostlin. Z rostlin volně rostoucích v České
republice má podobné plody například lilek potměchuť.
V literatuře (např. v díle Květena ČR) jsou občas zmínky o
tom, že plody kustovnice cizí jsou jedovaté. Za účinnou látku je označována
nebílkovinná aminokyselina lycin (= betain, trimethylglycin). V toxikologických
studiích však byla tato látka shledána netoxickou, a to i ve vysokých
dávkách.
V roce 1989 byla publikována studie, v níž byl popsán obsah
jedovatého atropinu v plodech indického godži, dosahující 0,95%. Pozdější
studie plodů kustovnice pocházejících z různých oblastí potvrdily pouze stopový
obsah atropinu, dosahující hodnot maximálně 0,0019% a tedy z toxikologického
hlediska zanedbatelný.
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za vložení komentáře. Přispěl(a) jsi tím diskuzi a bez diskuze by nebylo vývoje...