Kurkuma
Kurkuma - indický šafrán (Curcuma longa)
Kurkuma je koření z rozemletého oddenku kurkumovníku a díky kurkuminu má zářivě žlutou barvu. Vybrat jeden nejdůležitejší účinek u této superpotraviny je velmi obtížné. Indie je největším dodavatelem kurkumy, ale pěstuje se též v Číně a Indonésii. Kurkumu můžeme používat jako náhražku šafránu. Kurkumu můžeme použít jak vnitřně, tak i vně.
Použití kurkumy:
- silné protizánětlivé účinky
- dodává vitalitu a psychickou pohodu
- protirakovinové účinky ( zvláště tlustého střeva )
- prospívá fungování a ochraně jater
- účinný antioxidant
- pomáhá od plynnotosti
- při léčbě artritidy
- při bolestech svalů a zánětech kloubů
- zlepšuje ztuhlost a hybnost kloubů
- u zánětu karpálního tunelu
- pomáhá při šedém zákalu
- snižuje cholesterol
- podporuje mozkové kognitivní funkce - účinný mozkový doping
- zmenšuje sklon k trombóze
- pomáhá při nepravidelné menstruaci
Chuť: hořčično - pepřovitá
Použití: do polévek, míchaných vajec, na dochucení pokrmů jako koření ( směs koření kari ), ke konzervování másla a mléčných výrobků
Doporučená denní dávka: 500 až 1000 mg cca půl hodiny před jídlem
Upozornění: nedopučujeme dlouhodobě překračovat doporučené denní dávky kurkumy, dále nedoporučujeme těhotným, dětem.
(Zdroj: http://superpotraviny.webnode.cz/prasek/kurkuma/)
Komentáře
Okomentovat
Děkuji za vložení komentáře. Přispěl(a) jsi tím diskuzi a bez diskuze by nebylo vývoje...