Kurkuma

Kurkuma - indický šafrán (Curcuma longa)

Kurkuma je koření z rozemletého oddenku kurkumovníku a díky kurkuminu má zářivě žlutou barvu. Vybrat jeden nejdůležitejší účinek u této superpotraviny je velmi obtížné. Indie je největším dodavatelem kurkumy, ale pěstuje se též v Číně a Indonésii. Kurkumu můžeme používat jako náhražku šafránu. Kurkumu můžeme použít jak vnitřně, tak i vně.

Použití kurkumy:

  • silné protizánětlivé účinky
  • dodává vitalitu a psychickou pohodu
  • protirakovinové účinky ( zvláště tlustého střeva )
  • prospívá fungování a ochraně jater
  • účinný antioxidant
  • pomáhá od plynnotosti
  • při léčbě artritidy
  • při bolestech svalů a zánětech kloubů
  • zlepšuje ztuhlost a hybnost kloubů
  • u zánětu karpálního tunelu
  • pomáhá při šedém zákalu
  • snižuje cholesterol
  • podporuje mozkové kognitivní funkce  -  účinný mozkový doping
  • zmenšuje sklon k trombóze
  • pomáhá při nepravidelné menstruaci
Chuť: hořčično - pepřovitá
Použití: do polévek, míchaných vajec, na dochucení pokrmů jako koření ( směs koření kari ), ke konzervování másla a mléčných výrobků
Doporučená denní dávka:  500 až 1000 mg cca půl hodiny před jídlem
Upozornění: nedopučujeme dlouhodobě překračovat doporučené denní dávky kurkumy, dále nedoporučujeme těhotným, dětem.


(Zdroj: http://superpotraviny.webnode.cz/prasek/kurkuma/)

Komentáře

Oblíbené

Low carb stravování ve sportu

Canicrossové závodní módy